Keszthely, a Balaton fővárosa

 

Keszthely egyetemi város és a Balaton nyugati partjának egyik legszebb polgári települése.

A városban sétálóutca, négy balatoni strand, színház, konferenciaközpont és múzeumok sokasága fogadja az érdeklődőket. Ha ide látogat, feltétlenül nézze meg a keszthelyi Balaton-partot, ahol a közelmúltban felújított mólót és sétányt bejárva fedezheti fel a tó partját. Keszthelynek körülbelül 21.000 fő állandó lakosa van, a nyári szezonban pedig rengeteg turista látogatja meg ezt a látványosságokban igencsak gazdag várost belföldről és külföldről egyaránt.

A külföldről érkező turisták túlnyomó része német, illetve orosz nemzetiségű, akik a városbeli hotelekben és a Balaton partján lévő kempingek egyikében szállnak meg itt tartózkodásuk ideje alatt. A part közvetlen közelében és a külvárosban rengeteg vendégház is található, ahol a kedvezményesebb árú szállást keresők találhatják meg az ideális szálláshelyet.

Keszthely városát a Festetics család alapította a XVIII. század első felében. A város életét nagyban befolyásolta Festetics Kristóf tevékenysége, ebben az időszakban rengeteg építkezés folyt és a kulturális élet is virágzott. Keszthely európai szinten is egy nagyon élhető város, utcáin sétálva egyaránt láthatunk ódon és modern épületeket, üzleteket, úton-útfélen éttermeket és cukrászdákat, ahol egy forró kávé és egy finom sütemény mellett kipihenhetjük a fáradalmakat.

A városba érkező turisták egész évben kiváló lehetőségeket találhatnak a kikapcsolódásra. Tavasztól késő őszig a környékbeli hegyekben kirándulhatnak, nyáron élvezhetik a magyar tenger által nyújtott strandolási lehetőségeket, télen pedig a városban található múzeumok, fitnesstermek és színház gondoskodnak arról, hogy ebben az időszakban se unatkozzanak az ide látogatók.

A város pezsgő kulturális élettel rendelkezik, folyamatos programok elégítik ki az itt élők kulturális igényeit: koncertek, kiállítások, színházi előadások, szabadtéri programok sokasága kerül megrendezésre minden évben.